بهترین غذاهای نذری کدامند؟
افراد زیادی با شنیدن نام غذای نذری به یاد قورمه سبزی و قیمه میافتند که معمولاً در ماه محرم برای پذیرایی از عزاداران تهیه و توزیع میشود. اما جالب است بدانید علاوه بر این غذاهای خوشمزه و البته پر زحمت، گزینههای متنوع بسیار زیاد دیگری هم وجود دارند که کمتر کسی به سراغ آنها میرود.
غذاهایی مانند لقمههای خشک، آش، شله زرد، ماکارانی، فرنی، حلوا، عدس پلو و … که بسیار پر طرفدار هستند و در عین حال نیاز به صرف هزینه و زحمت بسیار کمتری دارند.
خلاصه بهترین غذای نذری:
نوع نذری | نام غذا | ویژگیها | مواد اصلی | مناسب برای |
---|---|---|---|---|
نذری کمهزینه | شیر برنج | ساده، مقوی، زودپز | برنج، شیر، شکر، گلاب، خامه | همه ایام، بهویژه رمضان |
آش رشته | پرطرفدار، مقوی، مخصوص افطار | حبوبات، رشته، سبزی، پیاز، کشک | رمضان، صفر | |
عدس پلو | اقتصادی، خوشمزه | برنج، عدس، کشمش، خرما، دارچین | ایام محرم، صفر | |
نذری سریع و آسان | ساندویچ کالباس | نذری خشک، پرطرفدار بین نوجوانان | نان باگت، کالباس، خیارشور، گوجه، کاهو | همه ایام |
ساندویچ سوسیس بندری | تند و خوشطعم، سریعالپخت | سوسیس، پیاز، رب گوجه، ادویه، نان باگت | همه ایام | |
نذری ساده و عمومی | ماکارونی | محبوب، سیرکننده | ماکارونی، گوشت چرخکرده، پیاز، رب، ادویه | ایام غیررسمی، نوجوانان |
عدسی | ساده، مفید برای صبحانه | عدس، پیاز، روغن، نمک و زردچوبه | سحر رمضان، صفر | |
لقمهای و خشک | نان و پنیر و سبزی | سالم، سریع، بدون پخت | نان، پنیر، سبزی خوردن | همه ایام |
ساندویچ الویه | آمادهسازی آسان، خوشمزه | سیبزمینی، تخممرغ، خیارشور، سس، مرغ یا کالباس | افطاری، محرم | |
ساندویچ فلافل | گیاهی، تند و پرطرفدار | نخود، ادویه، سبزیجات، نان باگت | رمضان، اربعین | |
ساندویچ کوکو سبزی | گیاهی، سبک و اقتصادی | سبزی کوکو، تخممرغ، ادویه، نان | همه ایام | |
نذری خشک | لقمه نان خشک با خرما و پنیر | بدون نیاز به پخت، ماندگار | نان خشک، خرما، پنیر، گردو | سفر، ایام اربعین |

غذاهای نذری کم هزینه
با توجه به افزایش قیمت مواد غذایی مانند گوشت، مرغ و برنج، افراد زیادی به دنبال غذای نذری کم هزینه هستند تا هم نذر خود را ادا کنند و هم بتوانند این کار را با قیمت پایینتری انجام دهند. در این بخش چند نمونه از این غذاها را معرفی میکنیم:
شیر برنج
شیر برنج یک نذری ساده، سریع و کم هزینه است که البته بسیار خوشمزه و مقوی میباشد. برای تهیه شیر برنج خوشمزه و مجلسی کافیست برنج را شسته و به مدت یک الی دو ساعت خیس کنید. سپس آب روی آن را خالی کرده و مقداری آب به برنج اضافه کنید و روی گاز قرار دهید. در این مرحله لازم است برنج تا حدی بپزد که کاملاً له شود.
حالا مقدار مناسبی شیر پر چرب را در یک قابلمه دیگر جوشانده و به همراه خامه به برنجها اضافه کنید. توجه داشته باشید که ریختن خامه کاملاً اختیاری است و میتوانید آن را حذف کنید؛ اما اضافه کردن آن باعث مجلسی و خوشمزتر شدن شیر برنج خواهد شد. پس از ریختن شکر نیز در مرحله آخر مقداری گلاب و در صورت دلخواه پودر هل به مواد فوق اضافه نمایید.
مواد لازم برای شیر برنج نذری برای 20 نفر:
- برنج نیمدانه: 4 پیمانه
- شیر پر چرب: 8 تا 10 پیمانه
- گلاب: 1 استکان
- شکر: 2 پیمانه
- خامه: 1 بسته

آش رشته
اگر به دنبال یک نذری کم هزینه به ویژه برای ماه مبارک رمضان هستید، پیشنهاد ما آش رشته است. برای درست کردن این غذای محبوب لازم است حبوبات را از شب قبل خیس کنید تا نفخ آنها گرفته شود و در این مدت نیز چند بار آب آن را عوض کنید تا هضم حبوبات راحتتر گردد.
برای پختن حبوبات آنها را به همراه آب در قابلمه ریخته و اجازه دهید جوش بیاید؛ سپس کف ایجاد شده روی آن را کاملاً بگیرید. در این مرحل درب قابلمه را بسته و 1 الی 2 ساعت اجازه دهید تا حبوبات کاملا بپزند. توجه داشته باشید که زمان پخت نخود و لوبیا تقریباً برابر است؛ اما عدس به دلیل پخت سریعتر باید جداگانه پخته شود تا له نشود. همچنین از اضافه کردن نمک به حبوبات خودداری کنید تا سفت نشوند.
برای پخت آش رشته پیازها را به صورت خلالی خرد کرده و در قابلمه مورد نظر با روغن تفت دهید. سپس مقداری زردچوبه و نعنا خشک به آن اضافه کنید و پس از تفت دادن آنها، آب را در قابلمه بریزید. پس از جوش آمدن آب سبزی را در قابلمه ریخته و حدود 30 تا 35 دقیقه صبر کنید تا سبزی پخته شود. دقت داشته باشید که در این مرحله باید درب قابلمه باز باشد تا رنگ سبزی تیره نشود.
پس از پختن سبزی نوبت به اضافه کردن رشته آشی میرسد. نکته مهم در این مرحله این است که اگر تمایل به اضافه کردن آب بیشتر داشتید، باید آب سرد بریزید تا رشتهها به همدیگر نچسبند. در نهایت نیز حبوبات پخته را به آش اضافه نمایید و هم بزنید تا مواد کاملاً با یکدیگر ترکیب شوند.
مواد لازم برای آش رشته برای 20 نفر:
- سبزی آش (شامل اسفناج، تره، جعفری و گشنیز): 4 کیلوگرم
- رشته آش: 1.5 کیلوگرم
- نخود و لوبیا چیتی: هر کدام 2 پیمانه (لیوان دستهدار بزرگ)
- عدس: 1 پیمانه
- پیاز: 5 عدد بزرگ
- کشک: 1 کیلوگرم
- زردچوبه، نمک و نعنا خشک به مقدار لازم
- سیر داغ و پیاز داغ برای تزئین به مقدار دلخواه

عدس پلو
یکی دیگر از بهترین غذاهای نذری که با هزینه کمی درست میشود، عدس پلو است. برای تهیه این غذا ابتدا عدس و برنج را پاک کرده، شسته و خیس کنید. روی برنج مقداری نمک بریزید و در این فاصله عدس را پخته، کشمش را پاک کرده و در مقداری آب خیس کنید.
ک قابلمه مناسب را پر از آب کرده، روی شعله گاز قرار دهید تا به جوش آید. سپس آب روی برنج را خالی کنید و آن را در آب در حال جوش بریزید. روی عدسها نیز آب بریزید و بدون اینکه درب قابلمه را ببندید آن را روی گاز قرار دهید تا عدس به صورت نیم پز شود.
پس از آبکش کردن برنج و عدس، کف قابلمه را با نان لواش بپوشانید و به صورت لایه لایه ابتدا برنج و سپس عدس را بریزید و در این میان مقداری دارچین نیز برای خوشطعمتر شدن عدس پلو اضافه نمایید. حالا درب قابلمه را به همراه دم کنی روی آن قرار دهید و پس از بخار دادن برنج، شعله را کم کنید تا کاملاً دم بکشد.
در این مرحله کشمش را در روغن تفت دهید و پیش ازاینکه شروع به پف کردن کند، آن را از روی حرارت بردارید. در صورت تمایل میتوانید در این مرحله خرما را نیز تفت دهید تا روی عدس پلوی نذری برای تزئین بریزید.
مواد لازم برای عدس پلو نذری برای 50 نفر:
- برنج: 6 کیلوگرم
- عدس: 2 کیلوگرم
- کشمش پلویی: 1.5 کیلوگرم
- زعفران، دارچین، خرما و روغن به میزان لازم

غذاهای نذری سریع
اگر به دنبال یک غذای نذری سریع هستید، پیشنهاد میکنیم حتماً موارد زیر را امتحان کنید. این غذاها علاوه بر اینکه در سریعترین زمان ممکن آماده میشوند ارزش غذایی خوبی نیز دارند.
ساندویچ کالباس
ساندویچ کالباس همیشه به عنوان بهترین نذری خشک، سریع و در عین حال محبوب در بین افراد شناخته میشود. برای تهیه این ساندویچ تنها به نان باگت، کالباس، خیارشور، گوجه و کاهو نیاز خواهید داشت.
ساندویچ سوسیس بندری
دومین نذری سریع که میخواهیم معرفی کنیم، ساندویچ سوسیس بندری است. برای تهیه این غذا ابتدا باید پیاز را خلالی خرد کرده و در روغن تفت دهید سپس به آن فلفل سیاه، زردچوبه و رب اضافه نمایید تا به خوبی سرخ شوند.
در آخرین مرحله نیز سوسیس را به اندازه دلخواه خرد کرده و به ترکیب فوق بیفزایید تا طعم آنها به خوبی با هم ترکیب شود. در نهایت با استفاده از نان باگت، گوجه فرنگی، خیارشور و جعفری ساندویچ را سرو نمایید.
مواد لازم برای سوسیس بندری برای 30 نفر:
- سوسیس: 5 کیلوگرم
- پیاز: 25 عدد
- رب گوجه فرنگی: 20 قاشق غذاخوری
- فلفل و زردچوبه به مقدار نیاز
غذای نذری در ایام خاص
در ایامی مانند ماه محرم، ماه رمضان و مناسبتهای مذهبی دیگر، معمولاً غذاهای خاصی سرو میشوند که در این بخش به طور مفصل درباره آنها صحبت خواهیم کرد.
نذری مناسب ایام محرم
حتماً میدانید که اغلب افراد غذاهایی از قبیل قیمه و قورمه سبزی را به عنوان نذری مناسب ایام محرم میشناسند. در این بخش میخواهیم طرز تهیه این دو خورشت پرطرفدار را به شما عزیزان آموزش دهیم. در صورتیکه میخواهید این غذاها را به عنوان نذری پخش نمایید، توصیه میکنیم از ظرف آلومینیومی یکبار مصرف استفاده کنید که بهداشتی هستند و غذا را تا مدت زمان طولانیتری گرم نگه میدارند.
خورشت قرمه سبزی
برای تهیه خورشت قورمه سبزی ابتدا پیاز را به صورت نگینی ریز خرد کرده و روی شعله ملایم تفت دهید. سپس گوشت، زردچوبه و فلفل سیاه به آن اضافه کرده و لوبیا قرمز شسته را به همراه سبزی سرخ شده و میزان مناسبی آب در قابلمه بریزید.
پس از گذشت 2 ساعت از پختن خورشت، لیمو عمانی یا پرک آن را به قابلمه اضافه کرده و اجازه دهید باز هم با شعله ملایم خوب بپزند.
مواد لازم برای پخت قرمه سبزی نذری به تعداد 20 نفر:
- پیاز: 4 عدد
- گوشت گوسفندی: 1.5 کیلوگرم
- لوبیا قرمز: 500 گرم
- سبزی قورمه: 2 الی 3 کیلوگرم
- لیمو عمانی یا پرک لیمو به میزان لازم
- روغن، فلفل، نمک و زردچوبه به میزان لازم
خورشت قیمه
برای پخت خورشت قیمه لازم است لپه را از شب قبل یا چند ساعت قبل از پخت خیس کنید. هنگام پخت خورشت، در قابلمه مناسبی پیازها را خرد کنید و در روغن تفت دهید تا طلایی شود. سپس گوشت، زردچوبه، فلفل سیاه، رب و لپه را به آن اضافه کنید. حالا آب ریخته و اجازه دهید چند ساعت خورشت بپزد.
در نهایت برنج و خورشت قیمه را در ظروف یکبار مصرف آلومینیومی ریخته با زرشک و برنج زعفرانی تزئین نمایید.
مواد لازم برای قیمه نذری برای 50 نفر:
- گوشت خورشتی: 4 کیلوگرم
- پیاز: 3 کیلوگرم
- لپه: 6 لیوان
- رب: 650 گرم
- لیمو عمانی (پرک لیمو عمانی یا گرد لیمو) به میزان لازم
- زعفران دم کرده: یک قوری کوچک
- زردچوبه، فلفل سیاه، نمک، روغن، عرق هل و گلاب به میزان لازم